In 2020 knalt Leiden het dak op, om in een jaar tijd zoveel mogelijk m² dak tot leven te brengen. Zonnepanelen, Groene daken, Wonen: er is ontzettend veel mogelijk op het dak.

Samen staan we voor de klimaatuitdaging om in 2050 klimaatneutraal te zijn én bij te dragen aan de SDG doelstellingen. Maar er moeten ook duizenden nieuwe woningen worden bijgebouwd om te kunnen blijven voldoen aan de vraag. En dat terwijl de stad al helemaal volgebouwd is. De stad wordt dus warmer, drukker en dynamischer. Hoe ga je daarmee om? Door kansen te grijpen op het – tot nu toe – onbenutte stuk stad: het dak.

SOON heeft samen met Gemeente Leiden, centrum voor innovatie en ondernemerschap PLNT en Urban Sync het Jaar van het Dak programma en community vormgegeven. De Jaar van het Dak community en het kernteam stimuleren en activeren gedurende heel 2020 Leidse bewoners en bedrijven om bewust te kijken naar de mogelijkheden van en op hun daken. Van groene daken tot daktuinen en van zonnepanelen tot tiny houses. Gedurende het jaar activeert SOON het bedrijfsleven op deze missie. Door organisaties aan te jagen en te ondersteunen in het maken en uitvoeren van dakplannen. Het Jaar van het dak loopt nog gedurende heel 2020.