Op zoek naar een oplossing voor de missende overheidssteun.

Na jarenlang overheidssubsidies te mogen ontvangen, hield het opeens op. Er moest bezuinigd worden. Een grote bron van inkomsten viel weg, zo ook voor buurthuis In de 3 Krone in Utrecht. Paniek! Of is er toch een oplossing?

Freek Haagsma , Inez Treffers en Jasper Timmerman zijn drie studenten van de Universiteit van Utrecht die zich een half jaar hebben ingezet om onder begeleiding van SOON en de Academie van de Stad een oplossing te vinden voor dit vraagstuk.

Zorgen voor verandering

Wanneer financiële steun van de een op de andere dag weg valt, kunnen er verschillende dingen gebeuren. Mensen kunnen hun baan kwijt raken, een organisatie kan failliet gaan óf een organisatie kan ervoor kiezen om een geheel nieuw beleid in te voeren. In de 3 Krone koos voor het laatste en het drietal studenten heeft deze verandering teweeg kunnen brengen; van buurthuis naar wijkonderneming.

Meerdere brainstorm- en cocreatie sessies leidden uiteindelijk tot een innovatief en concreet passend ondernemingsplan om van buurthuis In de 3 Krone een sociale onderneming te maken. Daarnaast hebben de studenten de door hun opgedane kennis en ervaring ook het handboek “Doe-het-zelf-beheer” geschreven. Dit is een handboek voor welzijnsorganisaties die, net als buurthuis In de 3 Krone, het heft in eigen hand willen nemen.

Als buurthuis zelf aan de slag!

Idealist Freek wilt graag de wereld een stukje mooier maken en is blij dat hij met dit project maatschappelijke waarden heeft kunnen creëren. Ook de gemeente leert veel van zo’n project en ziet dat het met minder budget ook nog op een kwalitatief hoogwaardig niveau kan. Tijdens de overhandiging van het handboek aan de wethouder laat Inez weten dat ze het mooi vindt om te zien dat mensen actief aan de slag gaan met het zelfbeheer van het buurthuis.

De volledigeHandleiding doe-het-zelfbeheer De feestelijke presentatie van dit werkstuk is ook vastgelegd op video.

Sociaal ondernemen in Utrecht. Eindpresentatie project In de drie Krone. from Academie van de Stad on Vimeo.

Eindpresentatie van de Handleiding Doe het zelfbeheer in Buurthuis in de 3 Krone te Utrecht.
Een project van de gemeente Utrecht, SOON en Academie van de Stad.