De steden Malmö (SE), Newcastle (UK), Utrecht en Nieuwegein werken gezamenlijk aan een project dat onderzoekt hoe je informatie en communicatie kunt inzetten om gedragsverandering in gang te brengen op het gebied van duurzaamheid. Het project genaamd GAIA, (Global Awareness in Action) loopt tussen 2013 en 2015, waarbij de vier steden twee keer per jaar bij elkaar komen om kennis en ervaring uit te wisselen. SOON is een van de organisaties die Utrecht hierin vertegenwoordigd en vliegt 10 juni naar New Castle om samen met de rest van het team in een workshop antwoord te krijgen op de vraag `How do we know that we are creating change?`.

Samenwerken aan bewustwording en gedragsverandering

De reden dat Utrecht mee doet aan het GAIA project is omdat ze willen weten hoe je informatie en communicatie het best kunt inzetten om gedragsverandering te realiseren. Nog een reden is om de lokale millenniuminitiatieven met elkaar te verbinden om zo effectiever te zijn. SOON is bezig om structurele verbinding tussen lokale boeren en consumenten op de uithof te creëren.

Utrecht als fairtrade stad

Utrecht is al vier jaar achtereenvolgens dé Fairtrade gemeente van Nederland. Dat betekent onder andere dat er ruim 155 winkels, horeca en bedrijven in Utrecht Fairtrade producten aanbieden. Daarnaast streven meer dan 50 ondernemers in Utrecht duurzame, sociale en maatschappelijke initiatieven na waarnaar veel aandacht aan milieu en natuur gaat.

Bewustwording is de eerste stap, daarna moeten we er samen voor zorgen dat het plan geïntegreerd wordt in de maatschappij. De workshop duurt twee dagen, na 12 juni brengen we verslag uit over de uitkomsten!

Meer informatie over dit project is te vinden op de website van het project in Zweden.