Goede tradities moeten in ere worden gehouden, een goede SOON traditie zijn de maandelijkse workshops die onderdeel zijn van het trainingstraject voor de SOON stagiaires. Ze waren even naar de achtergrond verdwenen, door wat wisselingen van medewerkers, maar er is nu nieuw leven ingeblazen door project- en educatiemedewerker Laura.

Wat doe je dan als je met allemaal nieuwe, frisse stagiaires om de tafel zit? Dan ga je terug naar het begin, naar de kern van de organisatie. Alle stagiaires zijn inmiddels bekend met het sociaal ondernemen van SOON, maar nog belangrijker is de vraag: waarom houdt SOON zich eigenlijk bezig met sociaal ondernemen? Waar gelooft SOON in?Die vraag is het beginpunt van The Golden Circle van Simon Sinek, welke nauw vervlochten is in het gedachtegoed van SOON. Vanuit deze ‘waarom?’ ga je door naar de ‘hoe?’ en ‘wat?’ Voor SOON is dit een belangrijke methode om door te dringen tot de kernwaarden van een bedrijf of organisatie en waar mogelijk en wenselijk ook een startpunt om veranderingen aan te brengen in die kernwaarden. Alle stagiaires hebben deze Golden Circle betrokken op hun eigen project.

Ter afsluiting van de trainingsdag zijn alle SOON’ers naar Kanaleneiland gefietst om daar aan te schuiven bij Resto van Harte. Resto van Harte is een mooi voorbeeld van een sociale onderneming. Een restaurant dat gerund wordt door de bevlogen Resto manager Jolanda Panis, verschillende koks en een grote groep vrijwilligers. In de trant van de Golden Circle, vertelde Jolanda Panis over het waarom van Resto van Harte: mensen uit de buurt met elkaar verbinden, uit alle lagen van de bevolking, met allemaal hun eigen verhaal. Hoe verbinden ze die mensen? Dat doen ze met een betaalbare maaltijd. Voor een paar euro krijg je een heerlijk drie gangen diner voorgeschoteld. Voor wie weinig kan missen is het vier euro, iedereen die wat meer te besteden heeft wordt gevraagd het (nog steeds heel schappelijke) bedrag van zeven euro te betalen.

Ieder Resto diner wordt gekoppeld aan een bepaald thema en de SOON’ers schoven aan bij een diner dat in teken stond van ‘de dag van de dialoog’ aan iedere tafel was een gespreksleider te vinden die deze dialoog in goede banen moest leiden. SOON’ers Margreet en Simone vrijwilligden als gespreksleider en in veel gevallen leidde de het thema tot leuke ontdekkingen over elkaar.

Kortom, de hoofdjes en maagjes zijn gevoed. Een mooie combinatie van het leren over de Golden Circle en het bezoeken van een mooie organisatie waarbij deze duidelijk in praktijk is toegepast.