Waan van de dag

Nuchter. Dat is de eerste associatie die bij me opkomt, in mijn ontmoeting met oprichters Kasper en Yvette van de Katoenfabriek. Maar dan wel het soort nuchterheid, die vooral betekent dat ze zich niet laten meeslepen en beïnvloeden door de waan van de dag. Of door de mensen die niet snappen dat ze het bij de H&M-gekochte shirt niet bedrukken, omdat ze daarmee hun principes overboord zouden gooien. De meeste klanten lijken dit overigens wel te begrijpen, wanneer zij uitleggen dat de Katoenfabriek juist is opgericht om het volledige productieproces, van T-shirt tot bedrukking eerlijk en duurzaam te maken.

Katoenfabriek

Pioniers

Principes dus. Iets wat zijzelf normaal vinden, en waarvan zij hopen dat het steeds normaler wordt: een vorm van consumentenbewustzijn, waarbij wat je consumeert op een eerlijke en duurzame manier wordt verkregen. Met de Katoenfabriek faciliteren zij dit op het gebied van kleding en het bedrukken van kleding.  Zij zien hierin zichzelf niet alleen als pioniers, maar ze merken dat zij ook een voorlichtende functie hierin vervullen. Veel mensen weten simpelweg niet precies waar hun kleding vandaan komt en hebben zich nooit echt verdiept in de manier waarop dit geproduceerd is.

Authentiek

Naast het feit dat de kleding die je bij de Katoenfabriek koopt en laat bedrukken eerlijk en duurzaam geproduceerd wordt, is hun uitgangspunt breder dan dat. Hun succes ligt met name in authenticiteit: zij geloven in persoonlijke service en ambacht – alles wordt door henzelf bedrukt – en daar krijg je goede kwaliteit en een verhaal achter je product voor terug. En zo bestaat het dan ook, dat er tegen de crisis in toch een groeimarkt is voor de Katoenfabriek.

Ambitie

Groei komt echter niet voor in hun doelstellingen, die verder erg ambitieus zijn. Althans, geen groei in economisch opzicht. Juist de ambachtelijkheid en betrokkenheid die het bedrijf automatisch met zich meebrengt, met in totaal slechts drie werknemers –zijzelf incluis-  , koesteren ze. Wel willen ze nog groeien in andere richtingen, zoals op creatief gebied. Het feit dat zij het geld dat ze verdienen niet steken in uitbreiding van het bedrijf, geeft hen de ruimte om te experimenteren met eigen ontwerpen en nieuwe machines.

Katoenfabriek2

Fabriek

Grappig dat zij die zich de Katoenfabriek noemen, eigenlijk alles behalve een fabriek hebben. Het is natuurlijk een goeie naam, pakkend en beeldend, maar de associaties die bij het woord fabriek opkomen, zijn in ieder geval geenszins van toepassing op deze drukkerij en winkel. Daar waar in fabrieken hele productieprocessen worden gescheiden, gebeurt hier alles in één ruimte: achterin wordt alle kleding bedrukt, terwijl aan de voorkant alles wordt verkocht. Dit is dan ook precies het bewustzijn wat zij willen bereiken: je ziet precies hoe je kleding geproduceerd wordt en weet precies wat je koopt.