Toen ik deze zomer op zoek ging naar een stage, had ik eigenlijk nog geen idee wat Sociaal Ondernemen precies inhield. Met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen was ik beter bekend, maar dat bleek toch heel iets anders. Bij SOON ben ik inmiddels veel te weten gekomen over Sociaal Ondernemen en ik ben er super enthousiast over! Ik vind het ontzettend interessant en inspirerend om over de projecten van de andere SOON’ers te horen. Elke week hoor ik weer over nieuwe sociaal ondernemingen, waarvan ik zelf niet bedacht had dat in dat soort onderneming ook sociaal ondernemen mogelijk was.

Stichting Nelis II

Zo doe ik zelf onderzoek naar stichting Nelis, een stichting die is opgericht door de eigenaar van een glazenwassersbedrijf in Den Haag. Nu denk je waarschijnlijk: hoe kan een glazenwassersbedrijf sociaal ondernemen? Daar ben ik inmiddels achter gekomen! Stichting Nelis is een werkgelegenheidsinitiatief voor werkloze jongeren met projecten gericht op de glazenwasserij en de schoonmaakbranche. Ze bieden de jongeren een leerwerktraject met een verkorte beroepsopleiding die de deelnemers alle benodigde startkwalificaties aanreikt. Ook krijgen de jongeren een stageplek bij een werkgever en afsluitend een arbeidsovereenkomst van minimaal 6 maanden. Duidelijk een gevalletje van sociaal ondernemen dus.
Toen ik in de vacature van deze stageplek tegenkwam en voor het eerst las over stichting Nelis, was ik gelijk helemaal enthousiast. Wat een mooi initiatief! Daar wilde ik meer van weten. In de media hoor of zie ik regelmatig berichten over werkloosheid onder jongeren. Het leek me daarom erg interessant om me met dit actuele onderwerp bezig te houden.

Twee weken na mijn sollicitatie ging ik al met de trein naar Den Haag om kennis te maken met mijn contactpersoon bij stichting Nelis. Hij vertelde me over de visie van de stichting en over zijn ervaring met de jongeren. Stichting Nelis probeert met hun traject de jongeren van de bank te trekken en weer aan het werk te krijgen. Ze zijn nu een aantal jaren bezig en worden steeds groter. Ze begonnen in Den Haag, maar zijn inmiddels gevestigd in verschillende steden in de Randstad. Tijd voor een evaluatie dus. En laat dat nou net zijn waar ik me de komende tijd mee ga bezig houden. Ik ga onderzoeken wat de lange termijn impact is en wat er eventueel verbeterd kan worden aan de werkwijze. Ik zie het als een uitdaging om zoveel mogelijk jongeren te bereiken en ben benieuwd naar hun ervaringen bij stichting Nelis. Ook ben ik benieuwd of ze nog steeds aan het werk zijn. Ik verwacht dat de grootste uitdaging zit in het bereiken van de jongeren, maar daar verzin ik wel wat op!