‘’Verbeter de wereld, begin bij jezelf.’’

Bij het horen van deze zin krijg ik altijd een beetje jeuk. Ik voel me als een klein kind die op heterdaad betrapt wordt bij het laten vallen van een snoeppapiertje in het bos. Wat mij in één klap medeverantwoordelijk heeft gemaakt voor de opwarming van de aarde, de luchtverontreiniging en alle andere milieuproblemen. Het voelt alsof ik door medeplichtigheid het recht heb verloren om over deze milieuproblemen te klagen. Want, laat ik er maar eerlijk over zijn, ook ik douche net iets te lang en trap na het roken mijn sigaret uit op de grond. Zolang ik dit doe ben ik helaas niet het schoolvoorbeeld van een wereldverbeteraar.

Gelukkig zijn er ook mensen die wel tot het clubje ultieme wereldverbeteraars horen. Zo heb je Blake Mycoskie, de oprichter van TOMS waarbij je niet alleen een paar schoenen voor jezelf koopt maar ook een paar voor kinderen in nood. Of Teun van Keuken van Tony’s Chocolonely die met zijn chocolade een slaafvrije wereld wilt realiseren. Zij laten zien dat er een andere manier is van producten produceren die niet belastend is voor de mens of natuur. Sterker nog, deze producten worden ingezet om mensen te helpen.

De wereld van wereldverbeteraars is gelukkig niet geheel zwart wit. Er bestaat ook een grijs gebied van mensen die in ieder geval hun best doen om de aarde iets mooier te maken. Ik ben één van die mensen die zich in dat grijze gebied bevind. Ik reis niet de wereld af om schoenen uit te delen zoals Blake Mycoskie van TOMS maar ik loop wel op TOMS schoenen. Ik geef mijzelf niet aan als chocoladecrimineel zoals Teun van Keuken heeft gedaan maar koop bij voorkeur wel Tony’s Chocolonely.

Dus nee, de wereld verbeteren begint niet bij mijzelf en dat is niet erg. We hoeven niet allemaal een ultieme wereldverbeteraar te zijn om de wereld een beetje mooier te maken. Het enige wat we hoeven te doen is het steunen van de mensen en de merken die dat wel zijn en ons de kans bieden om een eerlijke keuze te maken.

Want de wereld verbeteren doe je niet zelf, de wereld verbeteren doe je samen.

Afbeelding voor blogBlake Mycoskie van TOMS.

TIP: Kennen jullie het boekje, “Verbeter de wereld, begin een bedrijf” van de oprichters van Social Enterprice NL; Mark Hillen en Willemijn Verloop? Hierin worden verschillende voorbeelden geschetst door wereldverbeteraars die hun idee hebben weten te gieten in het format van een bedrijf. En niet zomaar een bedrijf; een social enterprice.