Het Winterkas-avontuur

Heb je hem zien staan? Dat grote, glazen, gezellige geval tussen de UB en de Spar? Als je ergens tussen 20 februari en 20 maart op de Uithof bent geweest, was het niet te missen. Een maand lang heeft iedereen in deze Winterkas kunnen genieten van loei-interessante lezingen, woestcreatieve workshops en bruisende brainstormsessies. En dat allemaal op het gebied van duurzaamheid en innovatie.

Voor mij begon het Winterkas-avontuur halverwege december 2014, toen ik via-via SOON binnen rolde, omdat ze met spoed op zoek waren naar een projectmedewerker. Drie dagen na mijn sollicitatiegesprek dook ik al de wondere wereld in van de duurzaamheidsgoeroes, waarin ik nog niet heel bekend was. Ik ging meteen hard aan de bak: mensen mailen, bellen, plannen maken voor het programma. Geen tijd om te wennen, dat komt vanzelf wel. Binnen de kortste keren zat mijn mailbox stampvol en reikte mijn to do-list tot ver voorbij de horizon. Ik houd van deze mentaliteit, die kenmerkend is voor SOON: aanpakken en gaan!

De duurzaamheidsmentaliteit van SOON

Inmiddels ben ik zelf ook aardig ondergedompeld in de duurzaamheidsmentaliteit. Met enige regelmaat hoor ik mezelf uitspraken doen als: “Waarom moeten ze nou weer elk chocolaatje apart inpakken?” en “Nee hoor, ik hoef geen tasje, ik heb er zelf één.” Ik kan er niet meer omheen, bijna alles om me heen toets ik op ‘duurzaamheidsgehalte’. De afgelopen tijd heb ik dan ook zoveel mensen vol enthousiasme, passie en soms een vleugje passende frustratie over onze aardbol horen spreken. Dit werkt duidelijk aanstekelijk! Ik hoop dat De Winterkas nog veel meer mensen met het groene virus heeft aangestoken. Het leuke is dat dit best een fijn virus is, je wordt er niet alleen kritischer van, maar ook creatiever, omdat het aanspraak maakt op je vindingrijkheid.

Deze laatste maand ga ik aan de slag met een concept voor De Winterkas 2016: kritisch terugkijken, evalueren, reflecteren en vanuit daar weer vooruit kijken en plannen maken… daar heb ik zin in!

Voor nu sluit ik deze blog graag af met een Grieks gezegde, om het toch wel vage en brede begrip duurzaamheid wat concreter te maken. Wat mij betreft een zeer treffende quote om nog eens op een zachte lenteavond bij een kampvuurtje over door te filosoferen. Onder het genot van een glaasje bio-wijn natuurlijk.

“A society grows great when old men plant trees whose shade they know they will never sit in”

Wie weet tot volgend jaar in De Winterkas!
Like de Winterkas ook op Facebook!

madelein