Sociaal ondernemen. Een term die te pas en te onpas voorbij komt. Of niet, terwijl het feitelijk wel van toepassing is. Wat is deze trend nu echt? En is deze een tijdelijke hype, of een duurzame verandering in het denken van ondernemers? In deze blog beschrijf ik wat ik wil doen om deze vraag te beantwoorden. Daarnaast is dit ook de eerste van de reeks blogs die zal volgen, over best practises in de vorm van bestaande sociale ondernemingen.
Je zou zeggen, ga op onderzoek uit. Dat is wat ik wilde doen. En dat deed ik dus ook, alleen kon ik bovenstaande vraag nog steeds niet beantwoorden. Er zijn er teveel. En ze zijn allemaal anders, die ondernemers. Daarom besloot ik in eerste instantie maar gewoon eens te gaan onderzoeken welke ondernemers zich in het veld van het “sociaal ondernemen” bevinden, en hoe zij tegen deze trend aan kijken. Op die manier wil ik de diversiteit vastleggen, om zowel de breedte alsook de diepte binnen het vakgebied in te gaan. Welke categorieën sociaal ondernemers zijn er? En wanneer mag je je sociaal ondernemer noemen, en waarom zou je dat überhaupt wel of niet doen? En verschillen sociaal ondernemers echt van de reguliere ondernemers, wat betreft hun idealen, creativiteit en werkwijze?
Het grappige is dat ik er steeds meer achterkom welke associaties aan de term sociaal ondernemen hangen, en ook hoe deze ofwel ontzettend eenzijdig zijn: “ohja, dat is toch iets meer groene energie enzo?” ofwel gewoon foutief: “Doe je dan persé iets sociaals, of iets met welzijnswerk?”.
Mijn redenatie is: zolang men het niet kent of er geen helder beeld van heeft, zal men er ook niet aan beginnen: wat de boer niet kent, eet ‘ie niet. Ik geloof dat de verhalen van sociaal ondernemers zowel informatief kunnen zijn – omdat het gaat over andere manieren van ondernemen, vaak duurzaam en toekomstgericht – als inspirerend – omdat het veld zo breed is, dat er bij iedereen wel mogelijkheden liggen die in het eigen straatje passen.
Vandaar deze blog dus. Om te laten zien hoe divers en inspirerend de sociale ondernemer is. Een zoektocht in de wereld van het sociaal ondernemen, en onze ervaringen die we hier met jullie zullen delen.
– Willemijn