Na 5 maanden stage is mijn laatste dag bij SOON nu echt aangebroken. In de afgelopen 5 maanden heb ik veel geleerd, veel leuke mensen leren kennen en hard gewerkt aan mijn onderzoek naar stichting Nelis, een werkgelegenheidsinitiatief voor jongeren. Mijn opdracht was om uit te zoeken hoeveel van de ruim 200 jongeren die in de afgelopen jaren één van de trajecten van stichting Nelis gevolgd hebben, er nog steeds een baan heeft. Ook heb ik onderzocht wat de jongeren van het traject vonden en wat er eventueel nog verbeterd zou kunnen worden.

DSC06699

Ik moest dus proberen om zoveel mogelijk van die ruim 200 jongeren te bereiken. Voordat ik aan het onderzoek begon was mij al verteld dat het bereiken van de jongeren waarschijnlijk het moeilijkst zou worden. Dat bleek inderdaad ook het geval. Soms was ik anderhalf uur aan het bellen met als resultaat dat ik 1 persoon geïnterviewd had en dat ik 1 persoon op een later moment terug kon bellen, omdat hij/zij nu aan het werk was. Bij alle anderen die ik had gebeld bleek het nummer niet meer in gebruik te zijn, kreeg ik de voicemail, of werd er niet opgenomen. Na veel pogingen is het toch gelukt om uiteindelijk 63 mensen te bereiken, waardoor ik voldoende informatie had om aan de slag te gaan met het onderzoeksrapport.

Daarnaast bleek het een bijzondere doelgroep te zijn. Ik heb van alles meegemaakt met de telefonische interviews: mensen die gelijk ophingen terwijl ik vertelde wie ik was en waarom ik belde, flirtende mannen die me ‘schatje’ noemden, gezellige mensen die heel enthousiast waren en mensen die heel boos waren omdat ze geen werk meer hadden. Het meest bizarre was dat ik uitgescholden werd op Facebook door de vriendin van een jongen die het traject had gevolgd, alleen maar omdat ik hem toe had gevoegd op Facebook. Hij had namelijk een telefoonnummer dat niet meer in gebruik was, dus had ik hem via Facebook benaderd om deel te nemen aan mijn onderzoek. Uiteindelijk heeft de vriendin haar excuses aangeboden en heeft hij mijn online vragenlijst wel gewoon ingevuld.

Ik vond het erg interessant om dit onderzoek uit te voeren en heb er veel van geleerd. Een ervaring die ik niet had willen missen!